Dag luiers!

praktische informatie met tips over hoe wij omgaan met zindelijkheid bij peuters en kleuters op ons kindcentrum

Oefenen met een potje, even op het toilet om te proberen… op een dag lukt het: je kind is zindelijk! Maar hoe komt je kind van de luiers af, wat komt daarbij kijken en wat als het niet lukt? En wat doen wij op onze peuterspeelgroep?

 

Eigen tempo
De meeste peuters worden zindelijk als ze ongeveer 2,5 jaar zijn. Het ene kind is wat eerder, het andere wat later; ook hier geldt dat ieder kind zijn of haar eigen tempo heeft. Zindelijk worden gaat vaak niet vanzelf, het vraagt aandacht en kost oefening. Op de peuterspeelgroep zijn wij hier elk speelmoment mee bezig: in overleg met jou zetten wij je kind tijdens het verschoonmoment even op de wc. Ook vragen we actief aan de kinderen of ze naar de wc moeten. Is een kind bijna helemaal zindelijk, dan heeft hij of zij een eigen beloningskaart van Puk.


Stap naar het onderwijs
Het komt voor dat peuters die bijna kleuter zijn nog niet zindelijk zijn. Is er geen medische oorzaak, dan kan dit problemen geven met het wennen en instromen in groep 1. In deze groep is er geen tijd om kinderen te verschonen: er is één leerkracht en die kan moeilijk weg uit de groep. Ook is er geen ruimte waar een kind verschoond kan worden. De Tweestroom kan dan weigeren om je kind naar het onderwijs te laten gaan tot hij of zij zindelijk is. Is er wel een medische oorzaak, dan maken we met jou afspraken over het verschonen.


Geeft niks
Natuurlijk komen er bij de kleuters ongelukjes voor. Hiervoor hebben wij reservekleding. Natuurlijk helpen we met verkleden, maar we stimuleren het kind zoveel mogelijk zelf de natte kleding uit en de droge kleding aan te trekken.

 

Informatie of hulp nodig?
Mocht het je kind, ondanks veel oefenen, niet lukken voor het vierde jaar zindelijk te zijn, dan kun je dit aangeven bij het consultatiebureau of contact opnemen met het PIT pedagogisch panel via pedagogischpanel@pit-ko.nl. Zij kunnen je nog extra tips geven of, indien nodig, doorverwijzen voor extra hulp. Ons panel heeft ook een aantal blogs geschreven over zindelijk worden:

https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3796253/nieuws/klaar_met_de_luiers_op_naar_het_potje.html?page=0

 

https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3616716/nieuws/zonder_luiers_maar_nu_nog_even_niet.html?page=0

 

https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3615292/nieuws/de_ins_en_outs_van_zindelijkheid.html?page=0

 

https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3616088/nieuws/dag_luiers.html?page=0

 

Meer informatie staat ook op:

https://www.oudersvannu.nl/peuter/zindelijkheid/

https://www.mamaplaats.nl/peuter/zindelijkheid/niet-zindelijk-maar-binnenkort-naar-de-basisschool-wat-nu

https://www.zindelijkheidstraining.com/zindelijkheid-basisschool/

 

Prentenboeken over zindelijk worden zijn leuk en kunnen helpen om met je kind te praten over luiers en potjes. Klik hier [https://vettt.nl/top-10-boekjes-zindelijkheid/] voor een overzicht.

1 1